Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. θα φιλοξενήσει μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2016 με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του»

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α) τα ζωγραφικά έργα και τα κολάζ του Ελύτη, β) αποσπάσματα από αισθητικά του δοκίμια για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Κανέλλης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία θα συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα. Στην ίδια ενότητα θα παρουσιάζονται χειρόγραφα του ποιητή, πρώτες εκδόσεις του και πλούσιο αρχειακό υλικό (το βραβείο Νόμπελ, έγγραφα κ.ά.). γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Μακρουπάλης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λάππας, Λήτη).

Την έκθεση επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, έχοντας τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Έργα και υλικό δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Όπως συνέβη και με προηγούμενες εκθέσεις του Τελλογλείου έτσι και η συγκεκριμένη συνοδεύεται από ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται, διαμορφώνεται και υλοποιείται με βάση τα εκθέματα της έκθεσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούνται από περιηγήσεις στις εκθέσεις καθώς και εικαστικές εφαρμογές. Απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ?από το νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη λυκείου- με τις σχετικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το επίπεδο γνώσεών τους.

Κατά την υλοποίηση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το ζωγραφικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη σε συνάρτηση με την ποίηση και τα θεωρητικά του κείμενα, να παρατηρήσουν έργα μεγάλων ζωγράφων, για τους οποίους έγραψε κείμενα ο Νομπελίστας ποιητής, να  συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ποίησης στην έμπνευση πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και να κατανοήσουν τη σχέση ποίησης και ζωγραφικής. Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχοντας ως βασικό εργαλείο το μολύβι δίνουν έμφαση στη σύνδεση του λόγου με τη ζωγραφική και στο εντοπισμό κοινών στοιχείων ανάμεσα στην ποίηση και τις εικαστικές τέχνες.

Ειδικότερα τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα έρθουν σε επαφή με τον εικαστικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη και θα ταξιδέψουν μαζί του στη θάλασσα μέσα από τα ευφάνταστα κολάζ και τις υδατογραφίες του. Οι μαθητές του δημοτικού θα εστιάσουν σε κείμενα που έγραψε ο συγγραφέας για το έργο αγαπημένων του καλλιτεχνών και θα εικονοποιήσουν στίχους από ποιήματά του. Η σχηματική ποίηση και τα ?Καλλιγραφήματα?τουGuillaume Αpollinaire θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του γυμνασίου, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, θα σχηματοποιήσουν ποιήματα του Ελύτη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ολοκληρώνονται με το «Μανιφέστο του Σουρεαλισμού»τουAndr? Breton (1924) και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι καλούνται να "κρυφακούσουν" το υποσυνείδητό τους και να απελευθερώσουν τη φαντασία τους από τα δεσμά της λογικής, χρησιμοποιώντας την «αυτόματη γραφή».

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν 75 μαθητές/ώρα.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 1,50 ευρώ ανά μαθητή/τρια.

Κάθε ομάδα των 25 ατόμων πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν/μία συνοδό εκπαιδευτικό, που θα ακολουθεί την ομάδα καθ? όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Η διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι μία ώρα και πραγματοποιούνται Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00-14.00 & Τετάρτη: 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο,Κυριακή: 10.00-18.00. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Δέσποινα Βενετούλια 2310991611,  Ελεάνα Στόικου 2310999074.

Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλ.: 2310247111, 2310991610.